Avel och sport. Till salu!

Den åttaåriga hingsten Firenze 1174 har en mycket intressant härstamning och stort avelsvärde. Han är flitigt använd i aveln och någon säsong har seminverksamheten varit prioriterad för sporten. Då vi har goda möjligheter att kombinera avel och sport så har det gjorts stora framsteg med hans utbildning under det senaste året. Firenze bygger snabbt upp muskler och tar emot utbildning på ett mycket positivt och bra sätt. En bra karaktär och utmärkt inställning till arbete. Han har under sin tid här varit frisk och skadefri i en offensiv utbildning.

Firenze 1174 är född 2005. Godkändes vid bruksprov i Verden 2007 och i Sverige 2009. Han är fallen efter Florestan I u. Dorina ue. Donnerhall – Aarking xx. Från det svenska provet finns följande kommentarer:

Härstamning: Firenze godkändes i Verden 2007. Modern Dorina är ett statspremiesto. Hon har segrat fyra år i rad vid regional Stutenschau i Tyskland. Hon har även lämnat en helbror till Firenze, First Dance, som är godkänd hingst i Hannover. Även mormodern Andi är ett Statspremiesto som fått utmärkelsen Elit. Samtliga av hennes döttrar är Statspremieston.

Gångarter: Skritten är ren, taktmässig, avspänd med god bakbensaktivitet. Traven är taktmässig, rörlig och avspänd. Galoppen är ren, rytmisk, avspänd och välbalanserad. Avspänd lydig hingst med rena grundgångarter av jämn kvalité.

Hingstägarens beskrivning: Firenze godkändes för hannoveraneraveln i Verden 2007 och vi citerar gärna omnämnandet han fick då, eftersom vi tycker att det så väl beskriver honom: ”En långbent, högelegant och modern hingst, korrekt, med vackert huvud, väl ansatt hals och mycket bra sadelläge och kors. En hingst efter två klassiska stämpelhingstar på en mycket förärvningssäker stofamilj som innehåller bra fullblodsinslag. Tre bra gångarter med väl undersatta bakben, mycket god balans och självbärande i alla tre gångarterna”.

Fadern Florestan I har vunnit särskilt stor popularitet som producent av mycket ridbara prestationshästar. Han ligger på en åttondeplats i världsrankingen över dressyrförärvare. Han har 88 godkända söner och runt 220 döttrar har tilldelats statspremie. Florestan var bästa hingst i både hoppning och dressyr i  sitt bruksprov med 10 i hoppanlag och 9 i ridbarhet.

Firenzes möderne är mycket meriterat. Modern Dorina har fått statspremie och har gjort bruksprov för ston med resultatet skritt 7,5, trav 8, galopp 8, ridbarhet 8 och hoppning 8. Fyra år i rad har hon segrat vid regional Stutenschau. Dorina är även mor till Firenzes helbror First Dance, som var den dyraste hingsten på Verden-premieringen 2006 (400.000 euro).

Mormor Andi har också statspremie och stofamiljen, som har fått utmärkelsen Elit, har vunnit många priser och lämnat flera bra tävlingshästar.

Morfar Donnerhall var världens vinstrikaste dressyrhingst. Han vann guld i lag och individuell bronsmedalj i såväl VM 1994 som i EM 1997 och ingick i det vinnande laget i VM 1998. I avel och sport har Donnerhall grundat en egen dynasti och Donnerhallblodet har länge varit det överlägset bästa i världen för dressyravel.

Aarking xx användes som prestations- och typförbättrare inom hannoveraneraveln. Han beskrivs i deras hingstbok som en järnhäst, som efter en sexårig karriär på galoppbanan kunde dra sig tillbaka utan skador. Han hade en mycket god ridbarhet, utmärkta rörelser och en imponerande hoppförmåga. Sonen Andretti H och Hubertus Schmidt blev tyska dressyrmästare 2007.

Förfrågningar om Firenze görs hos Anna Svanberg på 0708-89 16 24. Anna sitter till häst under stora delar av dagen. Skicka ett SMS om vi missar ditt samtal.