Highcruiser 1135


Highcruiser 1135 Foto: Martin LarssonHingst f 2003. e. Hohenstein u. Landung ue. Lauries Crusador xx – Bolero. 169 cm. Hannoveraner.

Nivå: Medelsvår.

Mörkbrun, stjärn, snopp, vt v frf, vt h bf. Ägare: Ängagården

 

 

Bruksprov: Highcruiser fick 7 – 8 – 9 i gång under ryttare. Ridbarhet 9 – 9 av testryttarna. Typ 9. I sin 30-dagarstest i Tyskland (november 2006) fick han 9,25 i ridbarhet av testryttarna och var bland de allra bästa dressyrhingstarna. Dräktighet 2011: 90%.

SUCCÉ DIREKT I AVELN

I år har Highcruiser fått sitt första avelsindex: Fina 133 i dressyr!

Flera av Highcruisers avkommor har gått i topp på sina fölchampionat och i den första 3-årsårgången fick han en gångartsetta med 51 poäng i 3-årstesten. En annan sak, som glädjer oss ännu mer, är att så många uppfödare hör av sig till oss och säger att de sällan haft så påtagligt vänliga, orädda och positiva avkommor till en hingst någon gång. Själv fick Highcruiser 9 i lynne och nervstyrka i sitt 30-dagarsprov.

Att Highcruiser visat sig vara en sådan fullträff i aveln är egentligen logiskt med tanke på hans härstamning, för han bär på ett koncentrat av bästa internationella dressyrblod. Vi vågar påstå att det inte finns många avelshingstar som har ett möderne där ALLA stona, hela fem generationer bakåt, fått statspremie och där ALLA har lämnat godkända hingstar!

Highcruiser är en förädlingshingst som ger mycket bra typ och rörelser till sina avkommor. Han passar till alla typer av ston. Eftersom han själv inte har Weltmeyer, Donnerhall, Rubinstein eller Florestan i sin härstamning, är han mycket intressant till ston som bär på dessa blodslinjer och förstås även till våra klassiska svenska stostammar.

PRÄGLAD AV SIN MORFAR LAURIES CRUSADOR XX

Highcruiser är en högbent, långlinjerad hingst och nästan en kopia av sin berömda morfar Lauries Crusador xx, men med mycket bättre rörelser. Färg, typ och utstrålning har han fått från morfar och extra ridbarhet från Hohenstein och Bolero. Han har ett mycket behagligt temperament, är trygg och arbetsvillig. I ett kval till Bundeschampionat har Highcruiser varit 2:a, knappt slagen av Quaterback.

Fadern Hohenstein blev redan som 8-åring ”Elitehengst” p g a sin säkra förärvning och år efter år ligger han i topp tillsammans med sin far Caprimond i hannoveraner- avelns typ- och dressyrindex. Hohenstein används flitigt inom många avelsförbund för att typförbättra och utveckla ridbarheten. Han valdes till Årets Trakehner-hingst 2002. På de senaste årens trakehnerpremieringar har han också firat stora triumfer som morfar till segerhingstarna.

Modern St.Pr.St. Landung har genomfört bruksprov för ston med betyget 9 – 8 – 8 – 8 (trav-galopp-skritt-ridbarhet). Hennes helbror Linguist (premiehingst) köptes av Celle och har segrat i Intermediaire I. Mormodern St.Pr.St. Brandung gick i ”brilliantringen” på Louis-Wiegels-Schau 1991. Ur stammen kommer ett stort antal godkända hingstar som t ex Brandenburg och Louis Heslegard, som deltog i dressyr-OS i Aten 2004, Dali X och Lauries Lavandou.

Morfadern Lauries Crusador xx är det mest inflytelserika fullblodet i tysk avel idag med ett 60-tal godkända söner, bl a Longchamp, Londonderry och Laurentianer, och över 200 döttrar har fått statspremie. Han har ett stort antal avkommor i Grand Prix-dressyr – förutom ovannämnda Louis Heslegard, även Le Bo, Lesotho, Le Primeur och Little Big Man och han har gjort sig känd som en utmärkt typförbättrare. Det är sensationellt att en fullblodshingst är en så säker Grand Prix-förärvare redan med första generationens avkommor. I Verden 2006 blev han vald till Årets Hingst inom hannoveraneraveln.

Bolero blev bara 12 år gammal, men hann göra en enorm insats i tysk dressyravel och finns med sina över 40 godkända söner i en mängd topphästar idag; Callaho’s Benicio, Danone, Belissimo, Breitling W, Poetin, Samba Hit, Bonaparte, Brentina, Beauvalais, Borsalino, Baroncelli m fl. Han var 75% fullblod.

World Cup I var premierings- och bruksprovsetta och korades 1996 till Årets Hannoveranerhingst. Hans mest berömda söner är Weltmeyer, Walt Disney I, Walt Disney II och Warkant, som är far till de fenomenala dressyrstona Wahajama och Wansuela Suerte.

Avelsrådgivning:                                                  Beställning av sperma:

Eva & Per Pileryd                                                        Anna Svanberg Dressyr ombesörjer tappning av Highcruiser.

Tel 0431-45 15 70                                                        I första hand beställer du av Carina Forsén på 0703-28 50 72.

Mobil 0706-62 87 70                                                  I andra hand av Anna Svanberg 0708-89 16 24.

Anna Svanberg Dressyr ombesörjer tappning och skick.