Hästfest i München

Det var en angenäm upplevelse att få vara en del av Pferd International München. Ett meeting där man känner på stämningen att här är hästen i centrum. Visst, man kan köpa kläder, glass, korv, lastbil, harv och champagne. Men bland lekande barn och folk som strosar så finns det en påtaglig känsla av att det genuina intresset på ett självklart sätt placerar hästen i centrum. Folk rör sig aktivt mellan framridning och tävling. Man hälsar och hyllar de bästa tyska ryttarna som idrottshjältar och rycks med i framgångarna. När jag skriver detta ser jag att det har varit över 70 000 besökare som har sett dressyr, hoppning, voltige, EM i Working Equitation och ett stort antal uppvisningar med häst. Vi har haft det angenämt med bra förutsättningar för tävling och träning.

För Anna och Hermes kändes det lite som en omstart. Den ursprungliga planen att försöka tävla med jämna mellanrum under vintern grusades av olika anledningar. Det är ett pussel att få till det med tävlandet internationellt.

Det var 5* rundan som gällde och motståndet var givetvis knallhårt. Som vanligt handlar dock om att fokusera på sig själv och göra det bästa i varje situation. Framridningen till GP var bra och allt vi ville göra blev också gjort. GP-rundan gav en bra känsla.

Det var ett bra tag sedan Anna red GPS då vi alltid väljer kür i första hand. Därför kändes det lite spännande att ta sig an de linjer i programmet som man kanske inte rider så ofta här hemma. GPS passar dock Hermes i flera stycken så allt kändes positivt i förväg. En fjärdeplats med godkända procent var en bra insats i klassen. Vi har fått bra kvitto på att det som vi tränar på här hemma leder till utveckling på tävlingsbanan.

Vi kan mer. Vi vill mer. Det här känns positivt och utmärkt ridkänsla har fyllt på energiförrådet.

Överlag har allt känts bra ridmässigt och protokoll med kommentarer hänger väl ihop så att man kan jobba vidare mot nästa tävling. Förutom hästens och ryttarens kvaliteter så vill man på denna nivån se en noggrannhet i ridningen och exakta placeringar av rörelserna som man kanske inte diskuterar lika allvarligt på andra nivåer.

Harmoni, flyt och exakthet skrämmer dock inte utan det är ju hela tiden den ritten man söker efter. Nu är vi sugna på att tävla igen.