Firenze 1174


Hingst f. 2005 e. Florestan I u. Dorina ue. Donnerhall – Aarking xx. 168 cm. Hannoveraner.

Nivå: Medelsvår.

Mörkfux, stjärn, vt h frf, vt v bf.  Ägare: Ängagården

 

 

Firenze blev 2:a totalt i sitt tyska bruksprov med bl a följande resultat:

Lynne 9.0, Prestationsvilja 9.0, skritt, trav och galopp 8.25, hoppförmåga 8.0 samt ridbarhet 9.0 av testryttarna. Dräktighet 2011: 97%.

Florestan ligger 2:a och Donnerhall 7:a på WBFSH:s Topp-10-lista över världens dressyrförärvare.

Firenzes härstamning skulle kunna ”K-märkas”!

Att idag ha sådana legendarer som Florestan I och Donnerhall direkt i sin stamtavla är inte längre så vanligt, men ger en stor säkerhet i avelsarbetet. Detta, i kombination med att både mor, mormor och mormorsmor belönats med utmärkelsen Elit i världens största avelsförbund, talar för att Firenze kommer att sätta rejäla spår i aveln. Han har under den senaste tiden dessutom utvecklats utmärkt med Anna Svanbergs träning och börjar sin tävlingskarriär i sommar.

Vi hade länge velat ha en Florestan-son med snabba, aktiva bakben i vårt hingstprogram och när vi såg Firenze på premieringen i Verden 2007 insåg vi att detta var precis hästen vi sökte. Omnämnandet han fick då han godkändes i Tyskland tycker vi beskriver honom på pricken: ”En långbent, högelegant och modern hingst, korrekt, med vackert huvud, väl ansatt hals och mycket bra sadelläge och kors. En hingst efter två klassiska stämpelhingstar på en mycket förärvningssäker stofamilj som innehåller bra fullblodsinslag. Tre bra gångarter med väl undersatta bakben, mycket god balans och självbärande i alla tre gångarterna”.

Firenze är rejält präglad av morfar Donnerhall och av sin lätta, eleganta mödernelinje och vi känner att vi i Firenze har funnit en idealisk typ-, rörelse- och ridbarhetsförärvare som kommer att sätta många positiva spår i vår avel. Vi är måna om att våra hingstar ska behålla sin lätthet även som fullvuxna. Därför är vi så noga med att ha riktigt bra fullblod i stammarna.

Fadern Florestan I har vunnit särskilt stor popularitet som producent av mycket ridbara prestationshästar. Han är far till mer än 2000 registrerade tävlingshästar, varav åtskilliga vunnit Bundeschampionat, Unghäst-VM och Internationell Grand Prix. Förutom 137 avkommor som vunnit Svår dressyr, har 16 vunnit Svår hoppning och den sammanlagda vinstsumman ligger på 1,62 miljoner euro. Han har 88 godkända söner och runt 220 döttrar har tilldelats statspremie. Florestan var bästa hingst i både hoppning och dressyr i sitt bruksprov med 10 i hoppanlag och 9 i ridbarhet. Han dog i januari 2012, 26 år gammal, efter att ha fått tillbringa sina två sista år som glad pensionär på Landgestüt Warendorf.

Firenzes möderne är mycket meriterat. Modern Dorina har fått statspremie och har gjort bruksprov för ston med resultatet skritt 7,5, trav 8, galopp 8, ridbarhet 8 och hoppning 8. Fyra år i rad har hon segrat på Stutenschau. Dorina är även mor till Firenzes helbror First Dance, som var den dyraste hingsten på Verden-premieringen 2006 (400.000 euro). Mormor Andi har också statspremie och stofamiljen har med sina fina tävlingshästar vunnit många priser.

Donnerhall-blodet har länge varit det överlägset bästa i världen för dressyravel. Själv var Donnerhall länge världens vinstrikaste dressyrhingst. Han vann guld i lag och individuell bronsmedalj i såväl VM 1994 som i EM 1997 och ingick i det vinnande laget i VM 1998. I aveln har Donnerhall grundat en egen dynasti och har idag över 100 godkända söner och 200 avkommor med placeringar i svår dressyr.

Aarking xx användes som prestations- och typförbättrare inom hannoveraner- och trakehneraveln. Han beskrivs i deras hingstbok som en järnhäst, som efter en sexårig karriär på galoppbanan kunde dra sig tillbaka utan skador. Han hade en mycket god ridbarhet, utmärkta rörelser och en imponerande hoppförmåga. Sonen Andretti H reds av Hubertus Schmidt då denne blev tysk dressyrmästare 2007. Aarking xx var nära släkt med OS-vinnarna Ahlerich och Rembrandt.

FIRENZES AVELSKARRIÄR HAR BÖRJAT MYCKET BRA
Landgestüt Marbach (sydtysklands Celle) hyrde Firenze av oss 2008 och han fick en utmärkt första fölårgång i Tyskland 2009. I Sverige föddes hans första föl 2010 och bland de sensationellt fina fölen kvalificerade sig hela 5 stycken till Riksföl, varav en blev vice-champion.

Firenze är mycket snäll att hantera, orädd och modig i terräng. Han är mycket arbetsvillig, fysiskt stark och sund. Därtill har Firenze bra spermakvalitet och mycket hög dräktighet.

Avelsrådgivning:                                                  Beställning av sperma:

Eva & Per Pileryd                                                        Anna Svanberg Dressyr ombesörjer tappning av Firenze.

Tel 0431-45 15 70                                                        I första hand beställer du av Carina Forsén på 0703-28 50 72.

Mobil 0706-62 87 70                                                  I andra hand av Anna Svanberg 0708-89 16 24.

Anna Svanberg Dressyr ombesörjer tappning och skick.