Ett VM är avvecklat

Vid VM för unga hästar 2015 startade vi med Missisippi och Revolution. Revolution är säkert bekant för många av våra läsare medan Missisippi är en nyare bekantskap. Båda två har haft en bra utveckling och visade under kvalificeringarna och i Falsterbo att de ville åka till VM.

Hannoveranerförbundets anläggning i Verden stod som arrangör för sista gången. Trots att det har varit känt ett tag att VM flyttar till Holland de kommande tre åren så tog de tyska värdarna inte tillvara på möjligheten att bjuda på en hejdundrande avslutning. Personligen tycker jag nog att tävlingsorganisationen rullar på i gamla, väloljade spår men man hade inte lagt manken till för att visa upp anläggning och interiörer på bästa sätt. Det borde man kanske ha gjort. Dels som ett tack för att man fått förtroendet under så många år och dels som en gest om att man vill ha tillbaka arrangemanget till Tyskland. PR-avdelningen hade kanske semester, precis som stadens och anläggningens vaktmästare hade..? Ett VM är avvecklat, åtminstone för deras del.

Om det politiska spelet kring hur man dömer på unghäst-VM har det skrivits åtskilliga spaltmeter. Teorin om att det inte verkar vara exakt samma kriterier för alla är inte obefogad. Sparsamma siffror och ändå positiva ordalag i protokollen innebär att man måste vara än mer övertygad om vad man kan och vad man vill visa upp. Båda hästarna gjorde godkända rundor i semifinalen men fick ta chansen via lilla finalen.

Revolution tog med sin andraplats i lilla finalen sig till final. För Missisippi räckte inte orken riktigt till utan den första rundan och den stora erfarenheten får bli minnet härifrån.

Anna ville visa världen att Revolution är en av de allra bästa i sin årskull. Tre rundor på tre dagar var inte på något vis övermäktigt men den där sista skärpan och elektriciteten för att nå en topplacering fanns inte där. Oavsett vilket så är han en riktig topphäst med en ljus framtid för sig. Missisippi  har  potential att utvecklas till en häst med internationella kvaliteter och fortsätter sin utbildning i vårt system.

För vår egen del var det 10-års jubileum i Verden. På dessa åren har har vi ”missat” ett VM men vi har i gengäld världens bästa ursäkt. Våran Alice har firat alla sina födelsedagar i Verden.

Många vittnar om en fantastisk anläggning i Ermelo, Holland. Vi hoppas verkligen att vi får anledning att åka dit och kolla upp det själva.

/Patrik